Ett par sneakers från havet

Sneakers brukar kanske inte förknippas med miljövänlighet, men det finns några lysande undantag. I samband med World Oceans Day 8 juni lanserade Adidas en modell gjord av plast som fiskats upp från världshaven.

Plastavfall på en strandDen stora mängden plast i världshaven är ett stort problem. Enligt en artikel i Svenska Dagbladet från början av året kommer det snart att finnas mer plast än fisk i haven. Varje år ökar mängden med ungefär åtta miljoner ton. Som alla säkert förstår är det viktigt att göra någonting åt detta.

För det första är det viktigt att inte kasta plast i naturen. Med största sannolikhet hamnar den i havet till slut. Men det handlar inte bara om att stoppa tillförseln av plast, man måste även minska mängden plast som redan finns i havet. Ett sätt att göra detta som privatperson är att köpa saker som har tillverkats av plast från världshaven. För några år sedan lanserades en dammsugare där det yttre höljet var gjort av plast som fiskats upp ur havet. Nu kommer ett liknande initiativ, som är mer fashion.

Adidas + Parley

Parley är ett företag som arbetar för att rädda haven, och där är minskningen av mängden plast en viktig del. På World Oceans Day 8 juni lanserade man, tillsammans med Adidas, en sko tillverkad av återvunnen plast och gamla fisknät som plockats upp ur havet vid Maldiverna. Till varje par skor har använts plast motsvarande 33 petflaskor, och 26 gram fisknät. Det finns liknande initiativ där miljövänligheten mest har varit en gimmick, men här är alltså hela överdelen av skon gjord av återvunnet material. Mer om skon finns att läsa här.

Adidas har fått med sig många kändisar inför lanseringen, bl.a. Zinedine Zidane. Han föddes i Marseille, som ligger på Medelhavets norra kust, men hans föräldrar kom från byn Aguemoune i norra Algeriet, precis söder om Medelhavet. Kanske är det därför han värnar haven.