Pikétröjan, ett av sommarens måsten

Nu när sommaren står för dörren kan det vara dags att uppdatera garderoben med några somriga plagg. Ett av de allra somrigaste, framför allt i mannens garderob, är pikétröjan. Och den måste inte vara från Lacoste, snarare tvärt om.

Pikétröja, tenniströja, polo shirt. Kärt barn har många namn. Här i Sverige är det vanligast att kalla den piké, efter bomullstyget med den speciella strukturen som de flesta tillverkare syr den i. Ursprungligen syddes tröjor i detta material, med kort knäppning och en liten krage, till hästpolospelare. Det är en sport som aldrig varit speciellt stor i Sverige. Vi förknippar snarare den här typen av tröja, eller skjorta om man så vill, men tennisspelare. Faktum är att det var fransmannen René Lacoste, en av de dominerande spelarna under 1920- och 30-talet, som fick idén att använda polospelarnas skjorta på tennisbanan. Innan dess hade tennis spelats i långärmad skjorta och slips.

Om namnet Lacoste känns igen så är det inte så konstigt. René Lacoste, som kallades ”Krokodilen”, inledde efter avslutad idrottskarriär en ny bana som entreprenör inom tenniskläder. På tröjorna lät han brodera en krokodil. Även om Lacoste-märket idag kan hittas på det mest är det alltså pikétröjorna som är originalet.

Man i somrig pikéEn tillverkare som tar fasta på tröjans ursprung är Ralph Lauren. Märkets pikétröjor är nästan lika kända som Lacostes, och pryds av en liten hästpolospelare på bröstet. Åtminstone om man väljer en piké från märkets Polo-linje, vilket är vad de flesta gör. Det är inte alla som vet att Ralph Lauren även har andra linjer.

Det tredje klassiska märket med en lätt identifierbar logga när det kommer till pikéer är Fred Perry. Precis som Lacoste startades det av en f.d. tennisspelare, närmare bestämt av engelsmannen som hette som märket. Han var unik genom att han tog världsmästartiteln i både tennis och pingis. Företaget han startade sålde till en början svettband, men snart även tenniskläder prydda med den klassiska lagerkransen. Om Lacoste alltid har förknippats med yuppies, stekare och andra som har mycket pengar har Fred Perry mer varit ett märke för brittiska subkulturer, som mods och skinheads. Både Lacoste och Fred Perry har dock varit populära bland casuals.

Bortom Ralph, René och Fred

Man måste dock inte välja en piké från något av dessa tre märken. Det finns många bra alternativ. Många anser att brittiska Sunspel gör de allra bästa pikétröjorna. Sunspel är över lag kända för sina basplagg i bra kvalitet, och pikéerna följer denna tradition: de är avskalade, enfärgade och har, till skillnad från de flesta modeller från de större märkena, en bröstficka. Prismässigt ligger de snäppet över Lacoste, men så är de också tillverkade i Storbritannien.

En sak som en del inte gillar med Munspels pikéer är att de är rakt skurna, alltså lika långa baktill som framtill. Vill man ha en enkel men raffinerad pikétröja med ett längre bakstycke rekommenderas Orlebar Brown. Precis som företagets badbyxor är priset ganska högt, men kvaliteten och finishen gör att de flesta tycker att det är värt det.